Frågor & Svar
 
 

Hur väljer jag operatör och kommer igång?

Information om det praktiska finns i broschyren som ni får när installationen görs inomhus hemma hos er. Några har fått den i brevlådan då den varit restnoterad.


När anslutningen har “tänts upp” och ni har två lampor som lyser grönt är er fiberanslutning klar att använda!


Innan ni kan köra igång måste ni teckna avtal med en leverantör. Det är bara att ansluta datorn med kabel och välja era tjänster fritt på bredbandswebben.se. Där väljer ni vem ni tecknar ert avtal med och exakt vilka tjänster ni vill abonnera på.


Ni som har valt Telias bundna alternativ för 19.900 kr kan beställa era tjänter på telia.se. Telia erbjuder er några utvalda paket.


Tänk på helheten med internet (surf) och också hur ni vill lösa er TV och telefoni. Lite mer info om olika varianter ni kan välja mellan finns här nedanför. Tänk också på att vissa abonnemang inkluderar router (wifi) och TV-boxar medan andra inte gör det.


Hur fungerar det med internet över fiber?

Mediaomvandlaren har kontakter för standard datakabel (Ethernet) så man kan kan ansluta direkt till den. Det är bara att plugga in kablen till det första uttaget (det rödmarkerade) på mediaomvandlaren och köra igång.


Det är rekommenderat att ha en egen router ansluten mellan ditt eget nätverk och fibern för att få lite högre säkerhet. Vill man ha ett trådlöst nätverk där hemma är det ju också din router som skapar det. Routern ansluts med standardkabel (Ethernet) till det första uttaget.


Exemplet på bilden har som router valt en Apple Airport Extreme. Allt annat, inklusive TV, strömmas därifrån över ett trådlöst nätverk i huset.


Hastigheten på förbindelsen kan ni enklast kolla på bredbandskollen.se. Mäter ni med kabeln direkt i uttaget på mediaomvandlaren ska ni ha den hastighet ni betalar för. Mäter ni över ert eget trådlösa nätverk beror det på vilken utrustning ni har, normalt är då ca 40-50 Mbit/s men det går att komma upp över 100 Mbit/s med modern utrustning.


Har ni problem att komma upp i hastighet trådlöst beror det ofta på placeringen av routern. Se till att ni har flera vid behov (ex ett mesh-system). Fungerar det ändå inte

kan det vara någon teknisk utrustning ni kopplat in som drar ner. Erfarenheten säger att skrivare, larmcentraler, värmepumpar, telefondosor (ex den från Bredband2) kan göra nätet långsammare antingen de är kopplade trådlöst eller med sladd. Ett knep är då att ansluta dessa via en annan trådlös router och inte till er första (huvud-) router. Prova att mäta hastigheten med och utan utrustningen inkopplad så ser ni snabbt vilken det är som ställer till det där hemma och kan behöva kopplas om.


Hur fungerar det med TV över fiber?

Det finns två huvudspår. Det ena är att abonnera på TV också av sin bredbandsleverantör, ex Telia, Boxer. Då får man en klassisk TV-box som man ansluter med kablar till både TVn (HDMI) och mediaomvandlaren (Ethernet). Man betalar då för kanalerna till den leverantör man valt.


Den andra varianten är att ha alla sina TV-tjänster som playtjänster för att vara fri att kunna titta överallt. På så sätt är man väldigt flexibel att kunna logga in och använda TV-kanalerna även i sommarstugan och när man reser. Playtjänsterna kan användas samtidigt på TV, datorer, iPad och mobiler i flera rum och egentligen var som helst i världen över nätet.


Playtjänsterna är normalt lite billigare direkt än via de andra leverantörerna och man slipper oftast långa bindningstider. Det finns ett stort utbud att välja på, några exempel:


SVTPlay (gratis, alla SVT kanaler)

CMore (TV4 och mycket fler paket man kan lägga till)

Viaplay (omfattande urval av kanaler, ledande på sport)

discovery+ (bland annat Eurosport och Discovery)

Netflix

Disney+


För att få upp tjänsterna med högsta kvalitet på en TV där hemma (i UHD etc) kan man använda en AppleTV som är ansluten med kabel eller på det trådlösa nätverket. Det finns många andra enkla lösningar för det också, ex Googles Chromecast.


Många väljer en kombination av ett mer traditionellt TV-abonnemang med box kompletterat med playtjänster. Vissa playtjänster kan ingå i abonnemangen så det gäller att verkligen hitta det som bäst passar dina TV-behov.


Hur fungerar det med vanlig fast telefon över fiber?

Det blir mycket billigare än idag. Telia tar nu 329 kr/månad för BAS, alltså telefon på det gamla kopparnätet (inkl fria samtal inom Sverige). 


På fibern höjde Telia den 1 augusti till 149 kr/månad (även där då inklusive fria samtal inom Sverige). De flesta andra operatörer har också motsvarande anbud och man kan komma ner mot 99 kr/månad för enklast möjliga tjänst.


Du kan behålla ditt gamla telefonnummer om du vill, även om du skulle byta operatör.


Det är viss skillnad tekniskt på bredbandstelefoni och telefoni på koppartråden så telefonapparaten kan behöva bytas. Vill man absolut inte det finns det “dosor” (“ATA”) som gör att man kan fortsätta använda sin gamla telefon. Vissa operatörer lånar ut dessa gratis om man är kund hos dom, annars finns dom att köpa.


Hur ser anslutningen ut hemma?

FIbern dras in genom ytterväggen till en dosa på insidan. Från den inre dosan dras sedan fibern inomhus (max 5m är standard, upp til 15m kan man beställa till vid planeringsmötet). Fibern kan böjas lite försiktigt men inte med mindre radie än en snusdosa.


Fibern dras fram och avslutas i en “mediaomvandlare”

(router) som är “hjärtat” där hemma som man kopplar in all annan utrustning till. Tänk på att den behöver ström så att ni sätter den där det finns ett eluttag inom rimligt avständ.


Mediaomvandlaren har kontakter för internet, TV och telefon. Även larm, hemtjänst och annat ansluts här eller trådlöst. Hur man sedan går vidare och sätter upp det hemma är väldigt individuellt och det finns många olika lösningar man kan välja.


Vem är ansvarig för fibernätet i vårt område?

Telia Öppen fiber bygger och driver nätet kommersiellt. De har fullt ansvar som leverantör mot alla sina kunder och tecknar alla avtal.


Går det fortfarande att få fiber?

Telia öppen fiver har slutat ta emot anmälningar till sitt projekt och avslutar det formellt helt efter installationerna i Björkenäs. Därmed är vårt område “färdigt” och går över i kommersiell drift.


Från och med nu tar Telia öppen fiber beslut om nya anslutningar på kommersiella grunder. Störst chans att kunna få fiber har ni inne i Gårdveda där allt är förberett. I området i övrigt måste varje fastighet projekteras separat och kostnaderna för din anslutning riskerar att springa iväg rejält om det är långt till närmsta kopplingspunkt.


Det viktigaste är att ni tecknar avtal med Telia så fort som möjligt på länken nedan


https://anslutning.telia.se/bestall


Telias anmälningssida accepterar inte avtal på adresser den inte känner igen. Den är väldigt specifik och formell så exempelvis “Melsjön 1” funkar inte alls medan “Grönkulla Melsjön 1” går alldeles utmärkt. I något fall har adressen inte funkat med de nya postnumren, försök med det gamla också.


Att bara göra en intresseanmälan räcker inte. Det är bara ett första steg så du kommer med i deras register. Sedan måste du prata med kundservice för att komma vidare.


Kundservice har 020-40 24 00 (vardagar 9-15). De har ofta långa svarstider så prova mail och chat också.


Vad kostar det?

Anslutningen till Telia Öppen fiber kostar 19.900 kr med 24 månaders bindingstid till Telia och 21.700 kr utan bindningstid.


När man är ansluten betalar man sedan bara för de tjänster man köper. På fibern finns tillgång till internet med upp till 1 Gbit/s (alltså 1000 Mbit/s) som kan användas för att komma åt alla tjänster där. Det finns tillgång till TV-tjänster och även fast telefoni för de som önskar.


Vad gäller TV kan man välja mellan att köpa en klassisk TV-tjänst (ex finns Boxer) och att använda “strömning” av SVTPlay, Viaplay, CMore, Canal Digital, Netflix mm eller en kombination av dessa. TV-priserna över Telia Öppen fiber styrs av kanalägarna själva precis som på alla andra ställen.


Grovt kan man räkna med  3-400 kr/månad för en 100 Mbit/s internetförbindelse (som räcker för nästan alla, även stora barnfamiljer med flera tonårsbarn) plus kostnaden för de TV-kanaler man vill abonnera på till ungefär samma pris som ni har idag eller något lägre.


Vill man bara ha motsvarande “kopparnätet” så kan man komma ner mot 150-200 kr i månaden (det motsvarar då hastigheten på mobilt bredband eller ADSL+ över telefonförbindelsen).


För fast telefoni kommer man ner från Telias BAS över kopparnätet som kostar 329 kr/månad till samma tjänst på fibern för 149 kr/månad. Man kan behålla sitt gamla telefonnummer om man vill och det finns många liknande anbud att välja på från olika leverantörer.


Vilket område/vilka fastigheter är det som får fiber nu?

Vårt område (se här bredvid, klicka så öppnas den stort som .jpg) definierar vi som det område kommunens bredbandssamordnare Curt Tyrberg tilldelade föreningen 2015 för att bygga ett eget fibernät.


Då Telia Öppen fiber bygger nätet på kommersiella grunder ligger beslutet om vilka fastigheter som kommer att anslutas där. Varje anslutning projekteras och beslutas individuellt eller i mindre grupper inom vårt spretiga och förhållandevis stora område. Tack vare samförläggningen av uppåt 2,5 mil fiberslang med E.On 2016-17 inom vårt område har vi med rimliga kostnader fått med nästan alla fastigheter här i projektet. 


Områdesindelningen sker av Hultsfreds kommun och deras bredbandssamordnare. I det pågående projektet som kallas “etapp 1” valde man att inte inkludera Hultarp och Skärslida utan de delarna kommer istället att ingå i ett annat större fiberområde riktat mot Virserum och Järredahållet. Kommunen har nu beslutat gå in med riktat stöd till Open Infra som blir leverantör i det området för att fiberbygget ska bli av.


Två avlägset belägna fastigheter (medlemmar) som inte kunde komma med på kommersiella grunder har vi tyvärr inte lyckats få med (Salsnäs och en medlem som bodde förbi Årena mot Järnforsen). Här har vi informerat kommunen och påtalat detta för att se om det kan finnas möjlighet till riktat stöd. Kommunen har tagit över dessa delar av vårt område för framtida planering.


Varför stängdes telestationen i Vrånganäs “30/9”?

Situationen med den gamla telestationen i Vrånganäs som skulle stängas ner precis innan fibern skulle hinna bli klar nere i Flatenområdet var väldigt olycklig.


Tyvärr är det inte något varken Telia, vi i föreningen eller kommunen kan göra något åt. Släckningen av kopparnätet löper enligt en central nationell planering som är fastställd sedan många år. Den regleras av PTS (Post- och Telestyrelsen) för att det ska vara konkurrensneutralt mellan teleoperatörerna.


Telia får helt enkelt inte utnyttja sin ställning som nätägare och ändra på den tidplanen.


Att det sedan blev förseningar blev ju extra fånigt. Nu är ju dessutom nedmonteringen av nätet på landsbygden ett stort tema politiskt under våren 2021.


Det är bara att beklaga de medlemmar som drabbats av det här och tvingats skaffa tillfälliga mobila lösningar.


 

Svar på de viktigaste frågorna vi får: