Flaten & Gårdveda fiber
 
 

Vårt fiberprojekt avslutades den 15 februari med att ansluta de sista av våra 78 anslutningar.


Vi tackar för den positiva stämning ni alla har gett gänget som jobbat här med era tacksamma sms och glada tillrop vartefter ni blivit anslutna. Ni ska veta att det värmde hela gänget i vinterkylan (de hade -19 grader en morgon) och gör vårt område till ett av de trevligaste de jobbat med.


Lite tips!

Ni som fått anslutnigen gjord och behöver lite hjälp att komma igång hittar en del tips här under “frågor & svar”. Vi har försökt hålla det så enkelt som möjligt runt valet av leverantör och alla de många möjligheterna som finns att hitta rätt lösningar för internet, TV och telefoni via fibern.


Om föreningen

Föreningen jobbar sedan 2014 för att vi ska få fiber i vårt område. Eftersom regelverket ändrades så vi inte kunde bygga nätet i egen regi arbetar vi sedan 2017 ihop med Telia Öppen fiber och deras nätbolag Skanova.


Utbyggnaden baseras på den långa kanalisation med ungefär 2,5 mil fiberslang som vi lyckades få till 2016-17 tillsammans med kommunen när E.On grävde ner sitt ledningsnät här i området och fiberföreningens stora engagemang med att skaffa intresserade.


De första medlemmarna fick sin anslutning den 28 oktober 2020, på årsdagen 6 år sedan fiberföreningen bildades med ett stormöte på Lilla Grönkulla.


Stort tack till eldsjälarna Carl-Ola och Martina som med sitt arbete lagt grunden för att vi får fiber. Utan kanalisationen och det stora jobbet med att samla ihop alla intresserade hade ingen lyckats få ihop projektet så att vi fått fiber här i vårt spretiga landsbygdsområde.


Så snart frågan om Björkenäs (se nedan) är löst kommer vi att hålla en extra stämma och be medlemmarna att få avsluta föreningen efter drygt 6 års arbete för att få fiber.


För styrelsen i Flaten & Gårdveda Fiber,

Klas


Klas Liljegren

Ordförande


Info@flatenfiber.se


-------------------------------------------------------------------------


Hemsidan uppdaterad 2021-05-09.


-------------------------------------------------------------------------


Björkenäs

Det är fortfarande två medlemmar ute i Björkenäs som inte fått klartecken på sina anslutningar trots att det redan ligger fiberslang större delen av vägen. Vi släpper inte den frågan utan jobbar vidare.


Efter ett första positivt besked från Telia har vi nu också fått det extra stödet som behövs från kommunen beviljat.


Nästa steg är att Telia kommer att öppna adresserna ute i Björkenäs så att man kan teckna sina avtal. Vi kommer att ge information direkt till er som är berörda så snart era adresser finns med i Telias system.


Vi räknar med att Björkenäs sedan kan anslutas innan semestern.


OBS! Open Infra har projektet runt Hultarp!

När Telia kom överens med kommunen om att bygga vårt område “drogs ett streck” söder om Cafe tre systrar nere vid Skärslida. En del av vårt ursprungliga område med bland annat Hultarp är istället med i ett annat fiberprojekt neråt Virserum i kommunens planering.


Detta är helt utanför föreningens kontroll. Kommunens samlade arbete med att få till ett fibernät beskrivs här.


Nu har Kommunstyrelsens Arbetsutskott beslutat stötta projektet som Open Infra driver med att gå in och köpa anslutningar för ca 1,2 miljoner kronor för att projektet skall bli av. Därmed kommer projektet sannolikt att kunna besluta om byggstart inom kort.
 

Fiberbygget klart !!!