Flaten & Gårdveda fiber
 
 

Vårt fiberprojekt avslutades den 15 februari med att ansluta de sista av våra 78 anslutningar. Entreprenören kommer tillbaka under våren för att städa och täta i skåpen inför slutbesiktningen. De kommer då också att ta en titt på området när snön och kälen är borta för att se om det skall putsas till någonstans på återställningen.


Vi kämpar fortfarande tillsammans med kommunen för de sista två medlemmarna ute vid Björkenäs som inte har fått klartecken på sina anslutningar ännu. Vi har gott hopp om att det också ska lösa sig framåt våren.


Vi tackar för den positiva stämning ni alla har gett gänget som jobbat här med era postiva sms och glada tillrop vartefter ni blivit anslutna. Ni ska veta att det värmde hela gänget i vinterkylan (de hade -19 grader en morgon) och gör vårt område till ett av de trevligaste de jobbat med.


Så snart frågan om Björkenäs är löst kommer vi att hålla en extra stämma och be medlemmarna att få avsluta föreningen efter drygt 6 års arbete för att få fiber.


Lite tips!

Ni som fått anslutnigen gjord och behöver lite hjälp att komma igång hittar en del tips här under “frågor & svar”. Vi har försökt hålla det så enkelt som möjligt runt valet av leverantör och alla de många möjligheterna som finns att hitta rätt lösningar för internet, TV och telefoni via fibern.


Om föreningen

Föreningen jobbar sedan 2014 för att vi ska få fiber i vårt område. Eftersom regelverket ändrades så vi inte kunde bygga nätet i egen regi arbetar vi sedan 2017 ihop med Telia Öppen fiber och deras nätbolag Skanova.


Utbyggnaden baseras på den långa kanalisation med ungefär 2,5 mil fiberslang som vi lyckades få till 2016-17 tillsammans med kommunen när E.On grävde ner sitt ledningsnät här i området och fiberföreningens stora engagemang med att skaffa intresserade.


De första medlemmarna fick sin anslutning den 28 oktober 2020, på årsdagen 6 år sedan fiberföreningen bildades med ett stormöte på Lilla Grönkulla.


Stort tack till eldsjälarna Carl-Ola och Martina som med sitt arbete lagt grunden för att vi får fiber. Utan kanalisationen och det stora jobbet med att samla ihop alla intresserade hade ingen lyckats få ihop projektet så att vi fått fiber här i vårt spretiga landsbygdsområde.


För styrelsen i Flaten & Gårdveda Fiber,

Klas


Klas Liljegren

Ordförande


Info@flatenfiber.se


-------------------------------------------------------------------------


Hemsidan uppdaterad 2021-04-09.


-------------------------------------------------------------------------


Det är fortfarande två medlemmar ute i Björkenäs som inte fått klartecken på sina anslutningar trots att det redan ligger fiberslang större delen av vägen. Vi släpper inte den frågan utan jobbar vidare. Efter ett första rätt positivt besked från Telia har vi nu tagit frågan vidare med kommunen för att få det extra stödet som behövs.


OBS! Open Infra har projektet runt Hultarp!

När Telia kom överens med kommunen om att bygga vårt område “drogs ett streck” söder om Cafe tre systrar nere vid Skärslida. En del av vårt ursprungliga område med bland annat Hultarp är istället med i ett annat fiberprojekt neråt Virserum i kommunens planering.


Detta är helt utanför föreningens kontroll. Kommunens samlade arbete med att få till ett fibernät beskrivs här.
 

Fiberbygget klart !!!