Flaten & Gårdveda fiber
 
 

Förra veckan fick entreprenören i fibern för matningen ut till Björkenäs och anslutningen hemma hos de sista tre medlemmarna ute i Björkenäs. Den här veckan har man gjort sista skarvningen och idag (fredag 27/8) körde man igång de sista tre anslutningarna i centralen.


Björkenäs blev ett efterjobb för oss i föreningen. Trots att det låg fiberslang större delen av vägen ut kom den delen inte med i huvudprojektet med Telia från början. Vi i styrelsen har drivit på för att få med Björkenäs också innan vi stänger projektet. Med stöd från kommunen och Telia har vi nu kunnat komplettera med fiber också dit ut.


Resten är klart!

Vårt fiberprojekt i övrigt blev klart den 15 februari med att ansluta de sista av våra 78 anslutningar.


Vi tackar för den positiva stämning ni alla har gett gänget som jobbat här med era tacksamma sms och glada tillrop vartefter ni blivit anslutna. Ni ska veta att det värmde hela gänget i vinterkylan (de hade -19 grader en morgon) och de säger att vårt område är ett av de trevligaste de jobbat med.


Projektet är nu avslutat för Telias del. Det innebär att de gått in i vanlig driftfas där nya anslutningar kan ta väldigt lång tid att få gjorda. Se “frågor & svar”.


Lite tips!

Ni som fått anslutnigen gjord och behöver lite hjälp att komma igång hittar en del tips här under “frågor & svar”. Vi har försökt hålla det så enkelt som möjligt runt valet av leverantör och alla de många möjligheterna som finns att hitta rätt lösningar för internet, TV och telefoni via fibern.


Om föreningen

Föreningen jobbar sedan 2014 för att vi ska få fiber i vårt område. Eftersom regelverket ändrades så vi inte kunde bygga nätet i egen regi arbetar vi sedan 2017 ihop med Telia Öppen fiber och deras nätbolag Skanova.


Utbyggnaden baseras på den långa kanalisation med ungefär 2,5 mil fiberslang som vi lyckades få till 2016-17 tillsammans med kommunen när E.On grävde ner sitt ledningsnät här i området och fiberföreningens stora engagemang med att skaffa intresserade.


De första medlemmarna fick sin anslutning den 28 oktober 2020, på årsdagen 6 år sedan fiberföreningen bildades med ett stormöte på Lilla Grönkulla.


Stort tack till eldsjälarna Carl-Ola och Martina som med sitt arbete lagt grunden för att vi får fiber. Utan kanalisationen och det stora jobbet med att samla ihop alla intresserade hade ingen lyckats få ihop projektet så att vi fått fiber här i vårt spretiga landsbygdsområde.


Så snart Björkenäs också är anslutet kommer vi att hålla en extra stämma och be medlemmarna att få avsluta föreningen efter snart 7 års arbete för att få fiber.


För styrelsen i Flaten & Gårdveda Fiber,

Klas


Klas Liljegren

Ordförande


Info@flatenfiber.se


-------------------------------------------------------------------------


Hemsidan uppdaterad 2021-08-30.


-------------------------------------------------------------------------


OBS! Open Infra har projektet runt Hultarp!

När Telia kom överens med kommunen om att bygga vårt område “drogs ett streck” söder om Cafe tre systrar nere vid Skärslida. En del av vårt ursprungliga område med bland annat Hultarp är istället med i ett annat fiberprojekt neråt Virserum i kommunens planering.


Detta är helt utanför föreningens kontroll. Kommunens samlade arbete med att få till ett fibernät beskrivs här.


Nu har Kommunstyrelsens Arbetsutskott beslutat stötta projektet som Open Infra driver med att gå in och köpa anslutningar för upp till ca 1,2 miljoner kronor för att projektet skall bli av. Därmed kommer projektet sannolikt att kunna besluta om byggstart inom kort. Senaste budet från Open Infra är att det ska vara i drift innan årsskiftet.


Av erfarenhet från vårt eget projekt råder vi nu alla som vill ha fiber att snabbt teckna sina avtal så man kommer med från början i planeringen. Det gör att ni är säkra på att fastigheten verkligen kommer med i fibernätet. Det gör också hela arbetet med bygget snabbare och enklare.




 

Nu idag är vi äntligen färdiga !!!